Kinkhoest kan dodelijk zijn voor zuigelingen

Wat is kinkhoest (pertussis)?

Wat zijn de symptomen? Hoe wordt kinkhoest veroorzaakt?

Kinkhoest, ook gekend als Pertussis of 100-dagen hoest, is een ernstige besmettelijke aandoening van de luchtwegen. Zowel volwassenen, jongeren als baby’s kunnen kinkhoest krijgen.

Symptomen van kinkhoest bij kinderen

Bij kinderen en baby’s lijken de symptomen in het begin sterk op een gewone verkoudheid met koorts. Vervolgens ontstaat een hoest die erger wordt. Uiteindelijk leidt dit tot zware, verstikkende hoestbuien, gevolgd door een gierende ademhaling. Vaak zal je kind ook braken bij zo’n hoestaanval. Dit kan weken duren. Soms kan zich ademstilstand voordoen.

Kinkhoest kan dus zeer ernstig zijn en leiden tot ziekenhuisopname, en soms zelfs dodelijk zijn bij jonge of niet-gevaccineerde baby's.

Symptomen van kinkhoest bij volwassenen

Bij volwassenen gaat de ziekte gepaard met veel minder symptomen dan bij kinderen. Vaak is er enkel een aanslepende hoest, waardoor vaak niet beseft wordt dat het om kinkhoest gaat. Daardoor lopen volwassenen het risico om anderen te besmetten.

Oorzaak van kinkhoest

De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Deze bacterie leeft in de mond, de neus en de keel van een besmet persoon, en verspreidt zich via kleine vochtdruppeltjes doorheen de lucht, of kan ook via de handen overdragen worden. Volwassenen kunnen de ziekte ongemerkt overdragen op een kwetsbare baby. Voor de helft van de gevallen van kinkhoest bij baby's zijn de ouders de bron van infectie.

Contacteer je arts voor meer informatie.

Meer weten over het risico van kinkhoest voor je baby?

Test je kennis over kinkhoest
GSK Logo

This website is funded and developed by GlaxoSmithKline.
© 2018 GlaxoSmithKline Pharmaceuticals. All rights reserved.
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Nevenwerkingen melden


V.U. GlaxoSmithKline Pharmaceuticals sa/nv, Avenue Pascal 2-4-6, 1300 Waver, België
BE/BOO/0011/13(1) - Mei 2018